lunes, 6 de abril de 2015

La Participació Ciutadana. No tan extrany...

Hi ha administracions que no consideren els espais públics com a propietat del Partit de Govern. Ajuntaments que fomenten i promouen iniciatives de Participació Ciutadana, que generen projectes socials, culturals, artístics, etc. que tenen un efecte multiplicador dels recursos i un impacte positiu en la ciutadania. 

No son inversions espectaculars, no apareixen als llibres d'arquitectura ni tan sols a les postals turístiques. Un centre cultural ací, un espai associatiu enllà, una sala multi-usos, un hort social, son xicotetes rodes d'engranatge que posen en marxa el gran mecanisme de la societat civil. 
Cal no tindre por. No pensar que una societat activa i formada es perillosa. Cal fer una política de tots i per a  tots i no actuar només en termes de tàctica electoralista.

Com diguem al inici, hi ha administracions que ho entenen d'aquesta manera i promouen projectes de tot tipus amb evidents resultats. No es la política de café per a tots ni, per suposat, la política mesquina de subvencionar sols als amics.

On passa tot açò??

No massa lluny. No cal anar als països escandinaus ni tampoc a la Europa Central. Tenim exemples ací i enllà. Un poc per tot a reu, en ciutats grans i pobles menuts.

A la població de Nàquera ens trobem amb la iniciativa NAQUERANT ESPAIS que segons la informació del seu blog "...es una propuesta para abrir el Centro Multiusos de Náquera a sus ciudadanos, principalmente con el fin de aumentar las actividades que ofrece este espacio."  
Altre exemple el troben a Zaragoza, on s'està rehabilitant una part important del seu casc històric amb la participació dels veïns i veïnes. El "Plan Integral del Casco Histórico de Zaragoza 2005-2012", que tindrá continuitat amb el nou projecte 2013-2020, es un exemple del que poden fer les administracions quan es posen a treballar colze a colze amb els ciutadans, optimitzant els recursos i empoderant la societat.  Els dos projectes foren protagonistes d'una de les sessions de Participació Ciutadana, presentades a la II JORNADA FENT CIUTAT,
Com l'empoderament es depren en la pràctica, A Zaragoza estàn realitzant un curs ( No-máster sobre gestión y proyectos culturales,) per formar a la gent i les differents associacions del Barri de San José que han presentat propostes per la reutilització d'una antiga fàbrica de farina, la "Harinera del barrio San José,"

Una altra política municipal és possible...